Blogovăţ 2007

Ieri, în cadrul unei întruniri secrete, care a avut loc în incinta unei locaţii secrete, în număr de 5 bloggeri mascaţi, a fost decisă soarta imperiului. Deci…

Denumirea evenimentului a fost culeasă şi tîlcuită cu o mare atenţie şi pasiune, opţiunele pe care le-am avut le puteţi găsi în articolul precedent. La vot, însă, au fost puse următoarele variante: Blogaritm, Blogova, Blogovăţ. În rezultat, pentru a evita confuzii şi asocieri negative (cum ar fi brigada, porcării, smirnova, etc) a fost ales un nume cu specific naţional – Blogovăţ, care la rîndul său va fi populat de blogoveni.

Denumirea deplină: Festivalul Blogului Moldovenesc „Blogovăţ 2007”.

Notă: Cunoaştem multe chestii despre problemele diacriticilor în nume, url-uri, etc. dar am trecut peste asta.

Categoriile

Avînd în lista categoriilor mai mult de 10 variante, am decis că următoarele ar fi cele mai relevante la moment:

 • Lansarea anului;
 • Blog media;
 • Blog foto/video;
 • Blog societatea civilă;
 • Cel mai bun articol de blog;
 • Blogul anului.

Notă: Presupun că se vor admite modificări la acest compartiment, dacă cineva vine cu argumente solide pro sau contra.

Jurizarea

Pentru fiecare categorie vom avea numai 2 cîştigatori, unul desemnat prin vocea poporului, iar celălalt de experţi.

Experţii vor aprecia site-urile după următoarele criterii:

 • Calitatea conţinutului;
 • Frecvenţa actualizării;
 • Inovativitate;
 • Design şi utilizabilitate;
 • Influenţa şi contribuţia în dezvoltarea Blogosferei MD.

Deci, cîştigătorul va fi blogul sau blogoveanul care va acumula în sumă cele mai multe puncte. Vom alege un juriu serios şi competent, care să nu fie cointeresat în trişarea rezultatelor.

Vocea poporului. Vor avea dreptul de vot numai persoanele care se vor înregistra pe site, fiecare utilizator înregistrat va putea să voteze numai o singură data. În procesul de creare se află un sistem care va minimiza posibilitatea de trişare a rezultatelor, detalii pe mail.

Am definit două tipuri de voturi:

 1. Cititori – persoane care nu deţin un blog sau se află în posesia unui blog, dar din anumite motive nu l-au înregistrat în competiţie;
 2. Blogger – persoanele care şi-au înregistrat blogurile în competiţie;

Deci, pentru a minimiza puterea votului la comandă (să presupunem că profesorul va face agitaţie la facultate, în rezultat, pentru blogul facultăţii vor vota 250 persoane care nu au nici o atribuţie la bloguri), am decis că ar fi bine ca cititorii să aibă un coeficient fix, de exemplu 0,1 puncte sau mai puţin. Iar coeficientul bloggerului să fie determinat în dependenţă de formula discutată anterior.

Deci, avem nevoie de ajutorul vostru în definirea unei formule de calcul, care să înglobeze parametrii de mai sus.

La moment a început lucrul la conţinutul site-ului, design şi programare.

47 comments

 1. E bine şi aşa. Chiar dacă nu sunt de acord cu această variantă din motivul că …. dar nu mai contează. Important e că s-a pornit carul din loc. Însă am o întrebare, dacă aţi gândit deja şi etapele de organizare. Aş vrea să le cunosc şi eu. Poate şi alţi curioşi mai sunt.

 2. Nici nu stiu ce sa zic…

  Vlad, ai putea sa spui unei persoane in fata: “Sunt participant la concursul/festivalul “Blogovăţ 2007″”….. hai sa fim seriosi…

  Am fost cu multe lucruri de acord ieri, si chiar ma bucur nespus de mult ca sunt persoane care intradevar doresc realizarea acestei idei si fac tot posibilul sa o duca pana la capat, dar daca sa fiu sincer, aceasta denumire intradevar nu e cea mai potrivita… poate punem un sondaj aici pe blog sa voteze fiecare varianta prefarata?

 3. Dupa toata discutia aprinsa si everfescenta situatiei create, metoda rationala de a alege denumirea era sa fie organizat un sondaj.
  Nu inteleg de ce s-a iesit public cu cerinta de a propune denumiri, daca alegerea finala oricum nu apartinea majoritatii.
  Organizarea unui sondaj este absolut necesara, de altfel riscam sa cream caste si conflicte intre bloggeri.

 4. inteleg ca s-a incercat o “indigenizare” pentru a gasi un titlu pentru festivalul blogerilor. Nici eu nu cred ca este cea mai potrivita denumire, imaginea care imi apare cind citesc acest cuvint este de “crivat” (vint foarte rece de iarna), care, cred, ca deloc nu se potriveste cu ideea de blog. imi mai inchipui ca acest cuvint poate sa devina simplu si “blogovas” etc.

  cel mai oportun ar fi sa fie pus la votare, poate impreuna cu mai multe idei de denumiri.

  la niste idei de denumiri alternative ma gindesc la “BlogoFist” (fist(engl.) – pumn), “BlogoMania”, “BlogoFeast” (feast – sarbatoare, chef), “BlogoPhilia”, “Hommo/Blogus”

 5. În primul rînd, denumirea a fost înaintată la votare nu de mine, eu nici nu o aveam în vizor. La ea a atras atenţia Valeriu, dacă greşesc rog să fiu corectat.

  Din cele 5 voturi: 1-Pavel Ciorici era pt “blogaritm”, şi ceilalţi 4 – Eugen Luchianiuc, Valeriu Tihai, Dumitru Cantea au fost pt “blogovăţ” şi eu i-am susţinut pentru că nu îmi place blogaritm (pentru că festivalul nu se face pentru matematică, pageranking, etc.) sau orice altă variantă care a fost propusă. Avem nevoie de fun.

  Da, Pavel, liber pot să zic că particip/merg la “Blogovăţ”. Şi nu mă simt inferior cînd zic acest lucru.

  În al doilea rînd, EU SINGUR NU DECID NIMIC!!!

  În al treilea rînd, am fost contactaţi prin mail cît de Dumitru, atît şi de Eugen, care s-au interesat ce şi cum vrem să facem şi au venit cu iniţiativa de a participa mai activ în această acţiune pentru a mişca lucrurile mai rapid. Avem publicate mailurile pe site-urile noastre, prin intermediul cărora putem fi contactaţi în orice moment.

  Deci, eu nu am nimic împotrivă să fie votată denumirea, putem să bagăm un sondaj. Aştept să-şi exprime opinia ceilalţi participanţi de la întîlnirea “secretă”:)

  PS. Homo sovieticus – nu are nici o treaba aici, totul a fost pus la vot democratic. Pur şi simplu e nevoie de o implicare mai mare nu numai în cadrul blogului. Nimeni nu va veni să zică hai mă rog nu vrei să te implici?! Tre de uitat de mură’n gură! Grupul de iniţiativă se formează din “mers”.

  AltPS: Nu fiţi răi:)

 6. Era de aştepat să ajungem la o aşa situaţie, problema este că e uşor de comentat dar mai greu de luat o decizie, nimeni nu doreşte să-şi ia responsabilitatea pe umerii lui.

  În postul precedent cănd au fost întrebate clar 3 lucruri s-a început discuţia despre jurzare şi alte lucruri dar nu la temă.

  Dacă nu se lua decizia despre denumirea concursului sunt sigur că aşa şi stăteam numai cu idei.

  Cînd stăm să analizăm oricare dintre denumiri, vom găsi careva pucte negative nici una nu este perfectă şi nici nu va fi niciodată.

  Nu este posibil ca toti sa fie de acord cu aceeaşi varintă pentru că fiecare persoană are gândirea sa, “subliniez” e normal să fie aşa.

  Şi totuşi care au fost varintele din care sa luat o decizie:
  Festivalul Blogului
  BlogTop
  TopBlog
  Blog-de-Top
  BlogDay
  BlogFest
  BlogEvent
  MoldBlogFest
  BMD OSCAR
  Blog Awards
  Blogaritm
  Blogada
  Blogării
  Blogburg
  Blograd
  Blogdad
  Blogaricios
  Blogovăţ
  Blogova
  Bloguleţ
  uitaţi-vă atent la ele, analizaţi şi vă veţi convinge că alegerea nu este chiar atât de mare.

  #Mihai ai drepturi de administrator la acest blog de ce nu te loghezi şi tu şi să pregăteşti sondajul?

 7. E de rahat situaţia care s-a creat… şi îmi pare sincer rău de realitatea asta… îmi pare rău că cineva nu poate trece peste mîndria şi interesele personale… şi că altcineva nu poate tolera asta… şi ca din nou sînt puse beţe’n roate… şi a cîta oară s-a ajuns la nimic…

  Şi din nou îmi aduc aminte, cu zîmbet amar pe buze, de bancu cela… cu moldovenii în oală din iad… şi să ştiţi că e adevărat… adevărat… ne mai mirăm de ce după fereastră avem ceea ce avem?!!

 8. De ce denumirea trebuie sa contina ‘blog’? Acest cuvint nu-i spune nimic unui non-interneter.

  Imagineaza-ti ca J. Random trece pe linga un stil pe care scrie “Vino la *Blog*”. “WTF?” va fi reactia unui om de rind.

  Pe linga asta, eu nu consider ca site’ul meu este un blog, si pe mine nu ma consider ‘blogger’.

  Parerea mea e ca aceasta chestie trebuie sa se numeasca “Scriu, deci exist”.

 9. Alex Railean, atunci soluţia e foarte simplă nu participa în concurs. Nici, Alexandru Culiuc, nu va participa că e suparat, nici Ion Isterescu nu va participa pentru că nu-i place fontul la postul meu, nici celălalt, nici celălalt… hai să stăm şi să nu facem nimic… că doar fiecare din noi este atît de important… şi cauza comună fuck it… nu e nevoie de ea… o să stăm dupa gard… şi vom arunca cu cîcat în acela care va încerca să traverseze strada… că la moment doar asta putem…

  Mihai, nu am înţales la ce se referă +1 al tău, srry, dar ceva mai detaliat…

 10. Optimism si inca odata optimism,

  Nu stiu la ce se refera Vladislav cind spune despre repetarea unei situatii anterioare;) nu o cunosc si nu as vrea ca ea sa ne conduca in situatia de acum.

  Se pare ca s-a blocat totul la titlu, variantele propuse spre votare sunt, sa nu se supere nimeni, penibile: eu citesc numai bagdad, belgrad, boyevaia mashina pehoty (BMD) etc.

  Cea mai buna iesire ar fi un brainstorming. Poate e cazul de a se mai organiza inca o intilnire, intr-un grup mai larg, si sa se inceapa cu titlul de la zero?

 11. Vladislav, +1 inseamna ca sunt de acord cu tine cand spui “îmi pare sincer rău de realitatea asta… îmi pare rău că cineva nu poate trece peste mîndria şi interesele personale… şi că altcineva nu poate tolera asta… şi ca din nou sînt puse beţe’n roate… şi a cîta oară s-a ajuns la nimic…”
  Personal, sunt de acord cu oricare denumire aleasa de majoritatea voturilor exprimate printr-un sondaj deschis si onest.

 12. Alex Railean, atunci soluţia e foarte simplă nu participa în concurs.

  Ai interpretat gresit mesajul meu. Eu nu spun ca e rau sau ca e bine, sau ca particip sau ca nu particip. Eu am explicat de ce nu-mi plac denumirile compuse care contin ‘blog’; si am propus o alternativa.

  Chiar daca decizia a fost luata, am propus varianta mea, pentru ca in caz contrar s-ar spune ca “spune ca nu-i place, dar nu propune ceva mai bun, sau macar ceva diferit”.

  Eu urmaresc (in masura posibilitatilor mele) cum evolueaza situatia, si imi pare bine ca exista o initiativa de consolidare a comunitatii. Intotdeauna vor fi indivizi carora ceva nu le place – si asta e normal. Iata de ce eu ma bucur ca se intreprind acesti pasi (chiar daca se aleg denumiri pe care eu nu le-as alege). Cum a scris mai sus Mihai – daca pentru X a votat majoritatea, alegem X. Important e sa fie ales vectorul, dupa asta lumea va urma.

  In genere, cred ca raspunsul tau este destul de ofensiv. “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering”, cum spunea Yoda.

 13. cool,
  we are the media!!!’

  deci iata aici niste idei de denumiri, cam ast am reusit sa scriu acum in 15 min

  WE-blog,
  ultra-blog,

  BBlog.
  3blog,
  BlogID
  Blogistic,

  Blo(g)olan
  Blogos,
  BlogOS
  81109
  Blogat
  Bllogist
  DABlog,
  blo-gest
  Blogin
  scribolog,
  bestofblogs,

  come on, lets brainstorm!!

  b3

 14. sintagma “moldo” apare deja in titulatura “festivalul blogului moldovenesc”, ar fi prea incarcat cu ‘moldo’. si cu ‘blog’

  plus la asta este prea lung,cred ca denumirea tre sa fie de citeva litere, sa fie sonora, si sa nasca asocieri imediate cu FestBlog.

  b3

 15. ————————————————————————–
  STOP
  ————————————————————————–
  Nici un fel de nume daca nu ne ajunge capul sa inventam ceva pe placul tuturor.

  Va fi pur si simplu Festivalului Blogului Moldovenesc

 16. Nu trebuie sa renuntam sa gasim un nume reprezentativ pentru FestBlog. Afirmatii de genul ca asai la moldoveni nu cred ca sunt oportune, asai la toti, se discuta, citeodata chiar in contradictoriu, dar asta-i.

  Daca nu se poate de ajuns la un numitor comun legat de un cuvint, ce va face sa credeti ca se va ajunge la un acord asupra celorlalte intrebari?!

  Ce se vrea de la denumire/titlu?
  – sa fie usor de asociat cu festivalul blogerilor
  – usor de retinut
  – sa fie sonor (asta cred ca e important)
  – sa fie creativ,

  Ma gindesc la exemplul Oscarului, care oficial se numeste premiile academiei/asociatiei americane de film., dar toti il stiu ca
  Oscar.

  niste comentarii:
  – toate actiunile blogerilor se numesc BlogFest, din acesta cauza nu cred ce merge,
  – poate sa contina sau nu elementul blog,
  – trebuie sa fie toti de acord cu el, sa fie prin consens, de vreme ce votarea nu merge.

  acum ma gindesc la BlogNote +1

  b3

 17. “va fi pur si simplu fest. Blog. MD” – atunci de ce s-a mai cerut opinia si la altii.
  Si o sa mai avem un alte festival: alaturi de festivalul vinului, festivalul limbilor si etniilor, si o sa mai nastem un festival deoarece asa am auzit de la parinti, bunici, presedinte, partid.
  deci ati inteles, eu nu sunt deja de acord cu denumirea de festival, imi suna prea politic si prea Kitsch.

  vedeti aici:
  http://community.livejournal.com/gp_russia/97293.html#cutid1

  ps. nu discriminez si acuz pe nimeni cind am pomenit despre partid si presedinte, dar “festival” imi aduce aminte de asta.

  b3,
  g

 18. Ideia îmi place deoarece e prea puţin să existe un singur festival al web-site-urilor, iar bloguri-le să fie doar o secţiune a festivalurilor aşa cum este WebTop. Sper să aibă nişte reguli cît mai clare şi echitabile pentru toţi. Voi urmări acest lucru..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.